Ja, je kàn een nieuwe puppy uit het nest halen, maar bedenk dat er ook heel wat hondjes op zoek zijn naar een nieuwe thuis. Wil jij een hond graag een tweede start geven? Applausje voor jezelf én enkele nuttige adoptietips van hondenwetenschapper Joke Monteny.
Laat je niet afschrikken door horrorverhalen. Een nieuwe start betekent een nieuwe kans en nieuwe mogelijkheden voor het dier, ondanks zijn verleden. Er zijn bovendien ook een heleboel voordelen aan het adopteren van een volwassen asielhond:
Vooraleer je een adoptieprocedure start, houd je best rekening met het volgende:
* Leefsituatie
Heb je een gezin? Zijn je kinderen nog klein? Heb je een tuin? Check of zijn ras en persoonlijkheid een match zijn met jouw situatie. Een Duitse herder op een appartement is bijvoorbeeld geen goed plan. Sommige honden kampen door hun voorgeschiedenis ook met verlatingsangst. Ben jij vaak weg van huis? Ook dan zijn jullie geen goed team.
* Leeftijd
Wil je een ouder dier in huis nemen? Fijn! Oudere dieren zijn zindelijk, aanhankelijk, hebben levenswijsheid en genieten van rust. Maar, bedenk wel dat intense activiteiten moeilijker en medische kosten hoger zullen zijn. Besef ook dat je sneller afscheid zal moeten nemen van je vriend.
* Tijd
Verhuizen is voor een hond een grote ommekeer. Besef dat het dier door een wenperiode moet en dat jullie aan jullie band moeten werken. Gemiddeld hebben honden 6 maanden tijd nodig om te wennen aan de nieuwe situatie.
* Andere huisdieren
Niet elke hond houdt van andere dieren in huis. Je hebt honden die graag op poezen jagen bijvoorbeeld. Maar ook katten wennen soms nooit aan een hond in huis. Vraag indien mogelijk informatie over zijn vorige leefsituatie!
De dag is aangekomen dat je hond naar huis mag. Ga hem niet meteen trainen, maar laat hem wennen aan zijn nieuwe situatie:
Stap 1: zorg dat zijn basisbehoeften vervuld zijn
Stap 2: spreek zijn taal
Wees zo voorspelbaar mogelijk en benader je hond op de juiste manier, zodat hij zich veilig voelt.
Doe niet: knuffelen, oppakken, zoenen, frontaal aankijken, hoge, schelle tonen gebruiken, te lang blijven staan, straffen
Doe wel: spreek hem vriendelijk toe, sta recht, raak hem niet onverwachts aan, geef hem tijd om je te besnuffelen. Creëer ook routines, dit geeft hem houvast. Versterk gewenst gedrag en negeer ongewenst gedrag. Straf hem niet maar help hem om het juiste te doen. Wees geduldig, hij moet nog leren wat van hem verwacht wordt.