Gratis toegang tot al onze online magazines? Naar overzichtspaginaLees onze gratis online magazines!Ontdek onze tips!

Fietsen met je hond: van fietsmand tot fietskar

Wil je graag met je hond gaan fietsen? Je ziet het vast al helemaal voor je: de oren en tong van je viervoeter die flapperen in de wind, terwijl je samen volop geniet. Maar grote rassen krijg je natuurlijk niet zomaar in een fietsmandje. Benieuwd wat de verschillende opties zijn? Steek hier je licht op!

fietsmand hond | EURO PREMIUM

Fietsmand: de mogelijkheden

Er bestaan fietsmanden voor op je stuur en voor achter op je fiets. Die laatste exemplaren kunnen vaak meer gewicht verdragen, maar verder is de beste optie ook afhankelijk van wat of wie je voor de rest nog vervoert op de fiets. Als er bijvoorbeeld al een kinderstoeltje achterop gemonteerd is, spreekt het voor zich dat je hond vooraan in een mand zal moeten.

Ook qua materiaal heb je verschillende opties. Er zijn fietsmanden in riet op de markt, maar ook in nylon. Dat laatste materiaal is iets minder stevig dan riet, dus check zeker het maximumgewicht dat erop staat. Voor de meeste nylon manden is de limiet 3,5 à 5 kilogram. Polyester fietsmanden vind je ook in tal van winkels. Ze zijn steviger dan hun tegenhangers uit nylon, en vaak ook bruikbaar als handige draagtas (waardoor je ze breder kunt gebruiken dan enkel op de fiets)

Tot slot check je welk systeem de fietsmand van je keuze heeft om je hond vast te maken. Je wil natuurlijk niet dat je fietsbuddy onderweg uit zijn mand springt of valt. Sommige fietsmanden hebben een kooi bovenop om zo’n situatie te vermijden, maar er bestaan ook andere overkappingen, fietsmanden met een raampje en verluchting of met gaas.

Weegt je hond meer dan zes kilogram? Dan is hij te zwaar voor een fietsmand en moet je op zoek naar een fietskar.

Een fietskar voor je hond

Als je een fietskar voor je hond wil aanschaffen, kun je jezelf het best deze vragen stellen:

  • Heeft de kar genoeg gaas, zodat je hond naar buiten kan kijken? Een opening in het dak, waardoor je hond zijn kop kan steken, is natuurlijk een even goede optie.
  • Kan je hond makkelijk in- en uitstappen? Een opening vooraan én achteraan is handig.
  • Kun je de fietskar volledig afsluiten? Je wil natuurlijk dat je hond blijft zitten! Aanlijnen in de kar is op zich ook een optie, maar wel een iets minder veilige.
  • Is de fietskar onderhoudsvriendelijk? Check bijvoorbeeld of je de kussens kunt verwijderen, want dat maakt veel makkelijker schoon.
  • Zijn jullie goed zichtbaar? Met andere woorden: is de kar uitgerust met reflectoren?

Er bestaan fietskarren met luchtbanden en exemplaren met kunststof banden. Hoewel die laatste het voordeel hebben dat ze niet lek kunnen gaan, vangen ze minder schokken op en zijn ze dus minder aangenaam voor je hond op oneffen weg (let er in dat geval zeker op dat je kar een goede vering heeft om een beetje te compenseren). Luchtbanden bieden in elk geval het meeste comfort. Weet tot slot dat er fietskarren bestaan die je kunt ombouwen naar een hondenwandelwagen. Zo’n wandelwagen is handig wanneer je hond ouder wordt en minder ver kan wandelen.

Veel winkel- en daarna veel fietsplezier!

2025 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.