Normaal gezien is er geen beter geluid voor je hond dan dat van zijn brokken die in zijn bak belanden. Elke maaltijd wordt begroet met veel enthousiasme! Maar … wat als je hond niet wil eten? Wanneer is het niets om je zorgen om te maken, en wanneer moet je naar de dierenarts?
Laat ons beginnen met het goeie nieuws. Niet élke hond die even zijn neus ophaalt voor zijn voer is daarom per se ziek. Als je viervoeter zich verder normaal gedraagt en blijft drinken, mag je hem gewoon laten doen, tenzij hij meer dan drie dagen weigert te eten. Bij een pup ligt dit wel een beetje anders. Pups moeten elke dag eten om te groeien, dus hun voedingspatroon moet je iets nauwlettender in de gaten houden.
Om je hond opnieuw te verzoenen met zijn voer, kun je de maaltijd een beetje spannender maken. Stop zijn brokken bijvoorbeeld in speelgoed, of laat je hond ernaar zoeken in de tuin. Het voer bevochtigen met lauwwarm water kan ook helpen. Zo komt de aantrekkelijke geur beter vrij, wat de eetlust kan opwekken. Sowieso is het een goed idee om vaste tijdstippen aan te houden voor de maaltijden van je viervoeter, want honden zijn gewoontedieren. Let er wel op dat je zelf niet te zwaar gaat tillen aan het eetmoment. Je hond kan de toegenomen aandacht namelijk als druk ervaren, waardoor hij minder zin heeft om te eten.
Wanneer je hond stopt met drinken of zich niet goed voelt, moet je wel op je hoede zijn. Tekenen aan de wand zijn: verhoogde temperatuur, te dunne ontlasting, ontlasting met een rare kleur of bloed in, en braken. In die gevallen is er misschien meer aan de hand en zoek je beter een dierenarts op. Hij of zij zal bepalen of er bijkomende onderzoeken nodig zijn, zoals een echo van de buik of een bloedonderzoek. Na de diagnose kan dan de eventuele behandeling starten, waarna je viervoeter hopelijk met net zoveel smaak als vroeger op zijn voer duikt!