Het onderhouden van de hondenvacht hoort bij de basisverzorging van je hond. Doe je dit regelmatig, dan ziet je doggo er niet alleen pawesome uit, maar gaat zijn vacht ook verbeteren én blijft deze gezond. Je kan hiervoor naar een trimmer gaan, maar dat kost uiteraard ook wat. Gelukkig kan je de reguliere verzorging van de hondenvacht gewoon zelf doen! Daar hebben wij alvast enkele tips en tricks voor opgeschreven.
Het borstelen van de vacht van je doggo is iets dat je regelmatig moet doen en meteen ook één van de belangrijkste onderdelen van zijn verzorging. Afhankelijk van het soort vacht doe je dit elke dag of om de paar dagen, om overtollig haar te verwijderen, klitten te ontwarren en vervilte vacht te voorkomen.
Daarnaast verdeel je door het borstelen de natuurlijke oliën over de gehele vacht, waardoor deze er mooi glanzend en gezond uit gaat zien. Ook de stimulatie van de bloedtoevoer naar het huidoppervlak kan overtollig haarverlies helpen verminderen.
Kies altijd een borstel die geschikt is voor het type vacht van je viervoeter:
● Borstel met zachte haren: geschikt voor gladharige rassen zonder onderwol, bijvoorbeeld teckels of jack russels…
● Pennenborstel: te gebruiken bij lange vachten (bijvoorbeeld bij de bobtail, schapendoes, briard, …). Kies voor een exemplaar zonder nopjes op de tanden, want deze beschadigen vaak de vacht. Een borstel met nopjes trekt de natuurlijke textuur, zoals krullen, uit elkaar en laat de vacht enorm pluizen en veroorzaakt klitten.
● Kam met tanden: ideaal om klitten en losse onderwol te verwijderen bij een ruwharige vacht, zoals die van ruwharige terriërs of teckels, of te gebruiken bij rassen met een vastzittende of dichte ondervacht, zoals bij een Samoyeed of Schafpudel. Ruwharige rassen hebben een korte ondervacht, deze losse onderwol kam je er eenvoudig uit met een kam met korte, dicht op elkaar staande tanden. Bij rassen met een lange, dichte ondervacht, heb je een stevige (ijzeren) kam met lange verder uit elkaar staande tanden nodig.
● Slickerborstel: voor dagelijks gebruik en geschikt voor verschillende soorten kortharige vachten. Hiermee kun je zowel de bovenste laag haar, als de losse onderwol borstelen.
Lees je dat nu goed: je hond plukken?! Ja, plukken doen we niet enkel bij een kip, ook de vacht van je ruwharige viervoeter kan je ‘plukken’. Hoe werkt het precies? Houd tussen duim en wijsvinger een grote pluk haar en trek deze in één beweging uit. Bij ‘plukrijpe’ honden (bij de meeste rassen is de vacht om de zes maanden plukrijp) doet dit helemaal geen pijn, de haren zijn namelijk volgroeid en vallen dan uit. Heel belangrijk: plukken van de vacht doe je bij honden met een ‘plukvacht’ het beste met enige regelmaat, anders kan je hond last krijgen van overmatige jeuk. Let op: niet elke vacht kan geplukt worden, overleg dit dus altijd met de fokker, rasvereniging of een erkende trimmer.
Misschien gebruik je zelf al kokosolie om je huid en haar zachter en glanzender te maken, maar dit natuurlijk middeltje is ook ideaal om de hondenvacht te verbeteren. Kokosolie hydrateert de huid van je hond en maakt de vacht van je rakker glanzender. Voeg volgende keer tijdens het baden gewoon een paar druppels toe aan de shampoo van je hond en hij zal er flawless uitzien!
Trouwens, hoe vaak je je hond net wel of niet moet laten badderen lees je in deze blog.
Echte schoonheid komt van binnenuit en dat geldt zéker voor de hondenvacht! Serveer je hond daarom een hypoallergene, super-premium voeding, zoals EURO PREMIUM Derma+. Zalm, antarctische krill en visolie zorgen voor een optimale hoeveelheid Omega-3 vetzuren. Daarnaast ondersteunen Omega-6 vetzuren, zink en biotine de huid- en vacht kwaliteit. Het hypoallergene voer zorgt ervoor dat er rekening is gehouden met vrijwel alle allergenen. Zo krijgt de huid & vacht ook rust van binnenuit. Meer lezen over deze voeding kan hier.
Vlooien en teken irriteren de huid van je hond, waardoor je viervoeter gaat krabben en bijten, wat uiteindelijk zijn vacht en huid kan beschadigen. Zorg dus voor een anti-teken en vlooienband, speciale druppels of ander teken en vlooien werend middel.
Blijft je hond overmatig krabben? Dan kan dit wijzen op een allergie. Raadpleeg in zo’n geval altijd je dierenarts. Ook wanneer de vacht van je hond stinkt kan je best even langsgaan bij de dierenarts. De meest voorkomende oorzaak van een stinkende vacht is namelijk een huidinfectie, veroorzaakt door gisten of bacteriën. Je dierenarts kan helpen bij het identificeren ervan en een gepaste behandeling voorstellen.