Sinds 1991 traint MIRA in Canada blinden geleidehonden voor jongeren vanaf 12 jaar. Intussen zijn er tientallen instructeurs en meer dan 2000 blindengeleidehonden opgeleid in Canada alleen, zonder overheidssteun. Het initiatief kan op internationale bewondering rekenen en kreeg navolging in de VS. In 2007 ging Fondation Frédéric Gaillanne in Frankrijk van start, onder dezelfde vlag en met dezelfde filosofie.
Dogs4Blind is de VZW dat blinde jongeren, Fondation Frédéric Gaillanne en de honden in contact brengt met elkaar en ervoor zorgt dat jongeren een blindengeleidehond kunnen verwerven. Dogs4Blind legt de focus op jongeren tussen de 12 en 18 jaar in tegenstelling tot andere centra voor blindengeleidehonden. In deze leeftijdscategorie ontwikkelt een kind zich van kind naar volwassene en leert het de echte wereld kennen waarbij zelfstandigheid een belangrijk gegeven is. Blindengeleidehonden maken daarom een belangrijk deel uit in deze fase van het leven van blinden.
Dogs4Blind gaat een intense samenwerking aan met Fondation Frédéric Gaillanne in Frankrijk. De Franse poot heeft uitgebreide ervaring met de training van jongeren en hun geleidehonden. Het is een bestaande, goed geoliede werking met de nodige infrastructuur en een eigen kweekprogramma. Die know-how wordt gratis ter beschikking gesteld. Dogs4Blind leidt in 2019 vijf honden op tot blindengeleidehond.
Alles begon in 2008. Hierbij werd de eerste steen van het Fondation Frédéric Gaillanne gelegd, mogelijk gemaakt door vrijwilligers, medewerkers en sponsors. Samen zijn ze erin geslaagd om deze unieke school in Europa uit te bouwen tot een groot succes.
Met een blindengeleidehond kunnen de blinde kinderen zich vrij bewegen, groeien en nog zoveel meer doordat ze dagdagelijks zo dicht mogelijk bij de realiteit worden gebracht. Eric St. Pierre, voorzitter en oprichter van Mira Canada, schreef: “De vriendschap tussen mens en hond is zo natuurlijk dat zelfs een verloren mens kan navigeren.”
Niet elke hond is geschikt om iemand veilig door het leven te gidsen. Fondation Frédéric Gaillanne heeft een uniek kweekprogramma met Labernese-honden: een kruising tussen de Berner Sennenhond en de Labrador. Deze hond is speciaal gekweekt om blinde kinderen te begeleiden. Vanaf twee maanden zit de pup bij een gastfamilie, die elke 2 weken met de hond langskomt in Fondation Frédéric Gaillanne, zodat de instructeurs hun karakter en ontwikkeling kunnen opvolgen. Het gastgezin helpt de hond om de basisbegrippen zoals verschillende obstakels en geluiden (auto’s, motorfietsen, werken, …).
Vanaf de leeftijd van één jaar wordt elke hond getest of hij/zij geschikt is als blindengeleidehond. Elke geschikte hond begint na de testen aan de opleiding tot blindengeleidehond, die tussen zes en acht maanden duurt (5 trainingen per week). Daarna komt de hond terecht bij een baasje. Een blindengeleidehond gaat met pensioen wanneer hij negen à tien jaar oud is.
Centra voor Visuele Revalidatie en Low Vision Centra België evalueren samen met het bestuur van Dogs4Blind elke kandidaat in functie van slaagkans en noodzaak, want niet elk kind van twaalf of ouder is geschikt voor een blindengeleidehond. Niet alleen de hond, ook het baasje moet getraind worden. En daar is flink wat discipline voor nodig. De opleiding zelf gaat door in het opleidingscentrum van Fondation Frédéric Gaillanne in Frankrijk.
Fondation Frédéric Gaillanne ligt in L’Isle-sur-la-Sorgue in Vaucluse. Er is een uitgebreid trainingsparcours, een hondenverblijf en een verblijf voor baasjes in opleiding.
De opleiding verloopt in vier fasen:
Kortom, vlotter en veiliger door het verkeer gidsen.
Klik hier voor de video
Dogs4Blind werd op vrijwillige basis opgericht door een aantal ouders van kinderen met een behoefte aan een blindengeleidehond en enkele geëngageerde sympathisanten.
Dogs4Blind is volledig vrijwillig en moet daarom rekenen we op sponsoring en subsidies van de overheid. Het opleiden van 1 blindengeleidehond kost gemiddeld €25.000. Verder heeft Dogs4Blind ook financiële steun nodig voor:
Wil je zelf ook je steentje bijdrage aan dit mooi initiatief? Doneren kan via overschrijving: meer info vind je hier.