Gratis toegang tot al onze online magazines? Naar overzichtspaginaLees onze gratis online magazines!Ontdek onze tips!

Check: dít is een normaal voedingsschema voor je hond

Honden zijn rasechte levensgenieters. Ze zijn altijd wel te vinden voor een uitstapje (zelfs op hogere leeftijd) en een lekkere hap slaan ze niet snel af. Maar dat laatste betekent ook dat jij moet waken over het gewicht van je viervoeter, en hem desnoods op dieet moet zetten om overgewicht te vermijden. Als baasje vraag je je dan misschien af wat nu een normaal voedingsschema is voor jouw huisdier. We vertellen je alles over het eetpatroon van honden!

voedingsschema hond

Hoeveelheid: richtlijnen volgen

Om te weten hoeveel voer je hond dagelijks mag verorberen, volg je allereerst de richtlijnen op de verpakking. Weeg de voeding zorgvuldig af met een weegschaal en hou rekening met het ideale gewicht van je hond. Als je viervoeter last heeft van overgewicht, hou je dus niet zijn huidige gewicht in gedachten, want dan geeft je te veel en beland je in een vicieuze cirkel. Sla je de richtlijnen in de wind, dan is overgewicht een reëel risico, maar het omgekeerde is natuurlijk evengoed nefast: een hond die te weinig voer krijgt (lees: die een hoeveelheid voer krijgt die bij een te laag gewicht hoort), krijgt niet alle voedingsstoffen die hij nodig heeft, en valt uiteraard ook af.

Ten tweede doe je er goed aan om je hond te observeren, want elk dier is anders. Misschien houdt je hond er een actievere levensstijl op na – of net niet – en heeft hij een snellere of een tragere stofwisseling, waardoor je moet afwijken van de aanbevolen portie. Hou in de gaten of je viervoeter in bovenaanzicht een duidelijke taille blijft hebben, maar ga daarnaast regelmatig op controle bij de dierenarts, want bij sommige honden is de taille moeilijk te zien.

Het ideale voedingsschema voor je hond

Sowieso geef je je hond beter niet onbeperkt toegang tot zijn voeding, maar verdeel je de juiste hoeveelheid over twee gelijke porties, die je hem verspreid over de dag aanreikt. Probeer te vermijden dat je hond zich lichamelijk inspant vlak voor en na het eten (dit is vooral cruciaal bij grote hondenrassen die gevoelig zijn voor maagkanteling) en schotel hem altijd een bakje vers water voor.

Snacks tellen ook mee!

Natuurlijk mag je je hond af en toe extra verwennen met een snack! Waak er wel over dat zijn dagelijkse energiebehoefte voor niet meer dan 10% van snacks komt. Trek tot slot de calorieën van de snacks af van de voeding die je geeft. Zo ben je zeker dat de kilo’s niet snel zullen aantikken bij je hond.

2025 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.