Jij en je gezin zijn “so totally in love” met je huidige hond dat je er maar wat graag een tweede hond zou bij willen. Maar zal de nieuwkomer hem positief prikkelen en hem minder snel eenzaam maken? Zullen de twee dieren veel van elkaar leren en is een maatje uitstekend voor zijn sociale interactie? Met deze tips zullen die laatste twijfels smelten als sneeuw voor de zon en zal je helemaal klaar zijn om een tweede hond te verwelkomen.
Jouw hond hangt dolgraag om je heen. Het is hartverwarmend om te zien hoe hij er een punt van maakt jou telkens weer enthousiast te begroeten, zelfs na een korte afwezigheid. Zo lijkt het er soms op dat jouw viervoeter liever het rijk voor zich alleen heeft. Maar hoe kom je er nou achter of jouw hond klaar is om zijn baasje met een soortgenoot te delen? Eenvoudig, kijk tijdens de wandeling hoe jouw rakker reageert op toevallige ontmoetingen met andere honden. Accepteert hij het wanneer je bijvoorbeeld een ander dier aait en is hij nieuwsgierig omdat hij daar een tweede speelmaatje in ziet? Dit geeft je een goede indicatie of je huidige hond makkelijk nieuwe vrienden in zijn buurt toelaat.
Is jouw huidige hond één en al aandacht als je hem iets vraagt? Als jullie al een goed op elkaar afgestemd duo zijn, ben je helemaal klaar om er een tweede hond bij te nemen. Dit is een belangrijk punt omdat de kans bestaat dat de nieuwkomer het gedrag van je eerste dier zal kopiëren. De goede gewoonten, maar dus ook het eventueel niet opvolgen van commando’s. Want zeg nou zelf, als je vriendje de ene kant opgaat wanneer hij richting de ander moet, op wie vertrouw jij als tweede hond in een nog onbekende omgeving het meest?
Ga voor een hond die goed bij jouw hond past. Dit lijkt misschien een open deur, maar kan complexer zijn dan het lijkt. Evalueer meerdere factoren zoals het karakter, geslacht en de leeftijd en welke tweede viervoeter of ras daar bij past. Meestal is een tweede hond van het andere geslacht de betere optie. Dit geeft de minste kans op strijd. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Zo zijn er ook reutjes die het prima met een ander mannetje in huis kunnen vinden. We geven jou in ieder geval de raad ervoor te zorgen dat hondenvriendjes van het ander geslacht gecastreerd of gesteriliseerd zijn… tenzij je ook al plannen hebt om binnen een paar maanden een alleraardigste puppy aan de wereld voor te stellen ;-).
Is de huidige “boss of the house” een senior hond? Ja, we zijn het met je eens, je moet al een hart van steen hebben om die prachtige puppy niet in huis te halen. Toch adviseren we je om het verschil in leeftijd te beperken tot twee à drie jaar. Dit bevordert het kopieergedrag; de pup kan van de ander leren. Een kleintje extra wordt voor een oudere hond al snel te druk. Ben je toch overstag gegaan voor die onweerstaanbare pup? Geen nood. Met geduld, liefde, zorg en wat doorzettingsvermogen wennen ze vast wel aan elkaar. Gun je senior gewoon zo nu en dan zijn siestas terwijl (jij met) de pup ravot en trucjes oefent.
Als je al een hond hebt weet je dat een andere hond, op bezoek bij de hond des huizes, wel eens zorgt voor een stressy moment. No worries. Deze territoriumdrift is volstrekt normaal gedrag. Met een date op neutraal terrein kan je op de komst van die nieuwe vriend slim anticiperen: neem je eigen hond mee naar een voor beide honden onbekende omgeving. Iemand anders komt daar met de nieuwe hond ook naartoe. Je eigen hond mag los, de nieuwkomer ook als het kan, mits hij wordt begeleid door iemand die hij goed kent en waar hij binding mee heeft. Geef de honden de tijd elkaar te besnuffelen en laat ze op eigen ritme kennismaken. Zo kunnen ze elkaar in hun buurt accepteren nog vooraleer ze bij elkaar gaan wonen.
Altijd spannend die eerste ontmoeting met de eerste hond in die nieuwe omgeving. Gun jezelf en de nieuwe inwoner een paar dagen om van dit prachtig moment te genieten. Maak de nodige tijd vrij om elkaar te ontdekken en rond te leiden. Zo zorgen een eigen voer- en drinkbakje, eigen slaapplekje en wat speeltjes meteen voor een “home-sweet-home”-gevoel bij de nieuwkomer. Maar vergeet vooral ook je eerste viervoeter niet! Zorg dat je hem veel knuffelt en evenzo veel aandacht geeft. Een hond erbij is ook hem nieuw. Het is daarom belangrijk dat hij zijn nieuwe huisgenoot met positieve ervaringen associeert.
Juist door bewust te kiezen voor twee sterk van elkaar verschillende honden, kies je voor de grootst mogelijke kans op vrede en vriendschap. Een teef met een reu bijvoorbeeld, of een echt volwassen hond met een jonge hond. Als je deze verschillen in acht neemt, kun je ook kiezen voor honden van hetzelfde ras. Gelukkig zie je bij een eerste kennismaking toch vaak wel of honden elkaar mogen ja of nee. Ze samen laten spelen en snuffelen zal de band tussen de honden versterken. Honden kunnen echt de dikste vriendjes zijn en dat is echt een genot voor het oog. Het gaat erom dat je weet waarop je moet letten als je voor een leven met meerdere honden kiest. Het maakt daarbij niet uit hoeveel viervoeters je in huis wil. Spendeer gewoon de nodige tijd en aandacht aan elke hond en het wordt voor jou en jouw honden een formidastische tijd samen.