Gratis toegang tot al onze online magazines? Naar overzichtspaginaLees onze gratis online magazines!Ontdek onze tips!

Zwemmen met je hond: alles wat je moet weten!

De zomer is volop aan de gang, dus zoeken naar (leuke) manieren om je hond te verkoelen is momenteel prioriteit! Het is misschien te warm om je hond drie keer per dag uit te laten (denk aan warm asfalt) of je hebt een oudere hond die snel last heeft van de warmte… Dan hebben wij een spetterende tip voor jou: ga eens zwemmen met je hond! Hoe en waar? Dat lees je allemaal in dit blog!

Is zwemmen goed voor een hond?

Zwemmen met je hond is een héérlijke activiteit voor tijdens de warme zomermaanden. Het is verfrissend, zowel voor baasje als dier, én is meteen de ideale sportieve activiteit voor je (oudere) doggo (lees: mild voor de gewrichten). Zwemmen (of zelfs gewoon pootjebaden, waarbij de vier pootjes stevig op de bodem blijven, maar je hond wel lekker kan rennen door het water) is ook een goede manier voor het revalideren van je hond, na bijvoorbeeld een operatie. Hou wel steeds het energiepeil van je hond in de gaten en laat hem rusten wanneer nodig.

Heb je een puppy? Wanneer die jongeling al zijn inentingen heeft gehad, mag je ook met hem het water in! Let wel op de temperatuur van het water: een pup heeft nog geen dikke vacht en zal sneller onderkoeld raken. Maar wanneer het veilig kan, is zwemmen dé manier voor je pup om overtollige energie kwijt te spelen.

Zwemmen met je hond | EURO PREMIUM

Waar mag je zwemmen met je hond?

Hou er rekening mee dat je niet zomaar overal met je hond mag gaan zwemmen. In veel recreatiegebieden geldt een verbod tijdens bepaalde periodes van het jaar.

  • Het strandPlan je een dagje aan het strand? Let er dan op dat je voldoende vers drinkwater voorziet. Een hond die te veel zeewater drinkt, kan gaan braken en/of last krijgen van diarree. Een handig gadget voor een dagje zee is onze EURO PREMIUM opvouwbare drink- of voederbak, waarvoor je makkelijk kan sparen via MyPetzone. Meer tips voor een geslaagd uitje vind je in dit blog.
  • Het hondenzwembadEr bestaan speciale zwembaden voor jou én je hond. Hier kan je vaak sessies boeken om je hond te leren zwemmen of helpen bij zijn revalidatie. Ook vrij zwemmen met je dier is meestal mogelijk. Op deze plekken zijn harnassen en/of zwemvesten te huur die je kan gebruiken tijdens jullie zwemsessie. Meer info vind je op de websites van de zwembaden zelf.
  • Het meerKomen jullie tijdens een wandeling een mooi meer tegen? Dan is de verleiding om er meteen in te springen natuurlijk groot! Maar stilstaand water, zoals dat van vijvers en meren, is meestal geen optimaal zwemwater voor je doggo. In deze waters kan namelijk blauwalg voorkomen en wat dat doet met je lieve hondenvriend lees je in dit blog.

Op zoek naar meer leuke plekken om te zwemmen met je hond? Die vind je in onze Avonturen Gids.
DOWNLOAD AVONTURENGIDS

Wat als mijn hond bang is voor water?

Krijgt jouw hond het al benauwd bij het woord ‘pootjebaden’? Dan is het aangeraden om je doggo pootje voor pootje te laten wennen aan water en hem niet meteen in het ‘diepe’ te gooien. Koop een hondenzwembad, zodat je hond in zijn vertrouwde omgeving aan watergewenning kan doen. Is hij klaar voor meer? Dan kan je hem meenemen naar een rustig plekje en hem, mét hondenzwemvest, stilletjes aan laten wennen aan een plons in zee of ander rustig water. Is jouw rakker gewoonweg géén fan van water? Dan vind je in dit blog enkele tips om op andere manieren je hond verkoeling aan te bieden.

5 tips voor een top zwemavontuur!

Nog niet helemaal klaar om in een zwemavontuur met je hond te duiken? Hieronder beantwoorden we nog snel enkele belangrijke vragen, zodat jij optimaal voorbereid bent voor een zwempartij met je beste vriend!

1. Kan elke hond zwemmen?
De meeste honden kunnen zwemmen, maar zij moeten dit wel aangeleerd krijgen van hun moeder of baasje. Neem dus zeker de tijd om samen met je hond te wennen aan het water en gooi hem nooit gewoon het zwembad in!

2. Hoelang mag een hond zwemmen?
De meeste, sportieve honden kunnen makkelijk drie kwartier in het water vertoeven. Maar uiteraard hou je als baasje je rakker best in de gaten en let je goed op zijn vermoeidheidssignalen. Ook zal niet elke hond zijn eigen grenzen respecteren, dan is het belangrijk dat jij aangeeft wanneer het tijd is om te rusten.

3. Mag een loopse hond zwemmen?
Natuurlijk! Er is geen enkele reden waarom een loopse hond niet mag gaan zwemmen. Let enkel op met loslopende reuen, want een ongelukje is snel gebeurd. ;) Je neemt je loopse hond dus best mee naar een plek waar geen andere (loslopende) honden zijn. Meer weten over loopsheid bij een hond en wat je als baasje moet doen, ontdek je in dit blog.

4. Wat heb ik nodig om te gaan zwemmen met mijn hond?
Enkele nuttige gadgets om het (leren) zwemmen aangenaam te maken zijn een speciaal zwemtuigje en hondenzwemvest. Ook een uitschuifbare lijn kan handig zijn tijdens het leerproces of wanneer je gaat zwemmen op plekken waar veel andere honden zijn. Daarnaast kan je ook hondenschoentjes aanschaffen (handig voor wandelingen op heet asfalt), wanneer jullie gaan pootjebaden in water met veel steentjes op de bodem.
Is je hond nog aan het leren zwemmen? Dan zijn leuke speeltjes of een EURO PREMIUM snack als beloning een must om in jullie zwemtas te stoppen.

5. Mijn hond heeft een dikke vacht, moet ik ergens op letten?
Honden met een dikke vacht kunnen moeite hebben met zwemmen. ​​De vacht absorbeert heel wat water, waardoor de hond meer moeite krijgt om zijn kop boven te houden. Met een hondenzwemvest is zwemmen voor deze honden een stuk leuker en ben jij zelf ook een stuk rustiger.

6. Waar moet ik op letten ná het zwemmen?
Zorg ervoor dat je je hond goed afdroogt, zo voorkom je dat de vacht gaat klitten. Zorg dus dat je altijd een hondenborstel en/of een handdoek bij hebt. Heb je een hond met hangoren? Let er dan extra op dat deze goed droog zijn! Bij deze honden kan er makkelijk extra water achterblijven, wat kan leiden tot ontstekingen.

Wil je nog meer bewegen met je hond? Download dan snel onze Avonturen Gids of doe mee met de 28-dagen start-to-move-challenge voor een fittere hond (én baasje). Al deze leuke informatiegidsen vind je hier op onze website.

2025 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.