Het getik van nageltjes op de vloer: het is maar één van de vele tekenen waardoor je weet dat je viervoeter gezellig in de buurt is terwijl je thuiswerkt, een boek leest of je boodschappen uitlaadt. Maar is het eigenlijk wel oké als je dat getik hoort, of zijn de nagels van je hond dan te lang? En de nagels knippen van je hond, hoe pak je dat aan?
Je hond heeft vijf nagels aan elke voorpoot, en minstens vier aan elke achterpoot (sommige rassen hebben een vijfde ‘duimnagel’). Die nagels groeien gewoon door, en vaak moet je ze knippen omdat ze niet genoeg afslijten. Dat is zeker zo voor de ‘duimnagel’, want die heeft natuurlijk nooit contact met de grond. Welke check je kunt doen om te weten wanneer je de nagelknipper moet bovenhalen? Als je hond gewoon rechtstaat, mogen zijn nagels de grond net niet raken.
Als je zelf te lange nagels hebt, merk je al snel hoe vervelend het is om fijne handelingen met je vingers te doen. Ook voor je hond zijn te lange nagels lastig. Je viervoeter kan er op termijn anders van gaan lopen of zijn nagels kunnen ingroeien en wondjes veroorzaken. Niet te lang wachten om zijn nagels te knippen is dus de boodschap!
We geven het toe: de meeste honden zijn er niet dol op om hun nagels te laten knippen. Het is daarom belangrijk om je viervoeter rustig laten wennen aan de nageltang, en zelfs bij je puppy al de nageltjes te knippen. Zoek bovendien naar een houding die voor jullie allebei werkt, zodat je hond relaxed blijft en jij overal makkelijk bij kunt. Laat je hond bijvoorbeeld zitten om de nagels aan zijn voorpoten aan te pakken, en liggen om die van de achterpoten onder handen te nemen.
Om de nagels te knippen van je hond, hou je met een hand zijn pootje vast en knip je met je andere hand. Neem zijn teen tussen je duim en wijsvinger en duw er zachtjes op, zodat de nagel goed zichtbaar is. Knip de nagel, maar niet te ver. Als je in het zogenaamde ‘leven’ van de nagel knipt, gaat de nagel namelijk bloeden. Loopt het toch mis? Druk dan een gaasje tegen de nagel tot het bloeden stopt (hou vol, want dit kan wel even duren). Als de nagel blijft bloeden, ga je naar de dierenarts.
Weten tot waar je mag knippen is makkelijker bij een hond met lichte nagels. Je moet er dan gewoon over waken om niet aan het roze te komen dat je door de nagel heen ziet. Bij donkere nagels heb je geen manier om te spieken, dus knip je beter stukje per stukje. Zet eerst lichtjes druk met de nageltank, zonder te knippen. Trekt je hond zijn poot weg, dan weet je dat je te ver zit. Herhaal dit proces, maar dan meer richting de tip van de nagel, tot je veilig kunt knippen.
Als de nagels van je viervoeter te lang zijn geworden, mag je niet te veel ineens wegknippen. Het leven is namelijk ook meegegroeid. Knip elke week een millimeter van de nagel, dan trekt het leven terug en kun je weer naar een normale lengte toewerken.
Succes!