Gratis toegang tot al onze online magazines? Naar overzichtspaginaLees onze gratis online magazines!Ontdek onze tips!

Dracht hond: alles over verzorging en voeding tijdens de zwangerschap

Is je hond drachtig of denk je eraan om haar te laten dekken? Spannend! Als toekomstig puppy-baasje komt er natuurlijk veel op je af. Hoe verzorg je een drachtige hond, welke voeding heeft ze nodig en hoe geef je de moeder en haar kroost een gezonde start? In deze blog vind je tips om je zwangere hond en haar kleintjes optimaal te ondersteunen!

Dracht hond | EURO PREMIUM

De voortplantingscyclus van een hond

Een teefje wordt gemiddeld twee keer per jaar loops (bij sommige rassen slechts één keer per jaar). Deze periode duurt ongeveer drie weken, waarin de eisprong meestal plaatsvindt tussen dag 9 en 15. Hoewel de vruchtbare fase kort is (ongeveer twee dagen), kan sperma tot tien dagen actief blijven. Dit maakt het lastig om exact te bepalen wanneer een dekking succesvol is geweest.

Hoe weet je of je hond drachtig is?

Een drachtige hond is in het begin moeilijk te herkennen. Pas na enkele weken zie je subtiele tekenen zoals een grotere buik, vergrote tepels en minder beharing rond de buik. In de eerste weken kan je hond door hormonale veranderingen minder eetlust hebben. Naarmate de pups groeien, neemt de ruimte in haar buik af, wat ook invloed heeft op haar eetgedrag. Om te bevestigen of je hond daadwerkelijk zwanger is, kan de dierenarts vanaf dag 21 een echografie doen (het meest betrouwbaar rond dag 25-30). Na dag 45 kun je met een röntgenonderzoek ook het aantal pups bepalen.
 
Afhankelijk van het ras en de grootte van het teefje varieert dit aantal van 1 tot 15. Zo krijgen grotere rassen vaak ook grotere nesten. De draagtijd ligt gemiddeld rond de 64 dagen, maar kan variëren tussen 57 en 69 dagen. Grotere nesten worden vaak iets eerder geboren, terwijl kleinere nestjes wat langer op zich laten wachten. Duurt de dracht van jouw hond langer dan 67 dagen? Neem dan contact op met de dierenarts!

Moet ik mijn zwangere hond ontwormen?

Het ontwormen van een drachtige hond is cruciaal om zowel de moeder als de pups te beschermen. Puppy’s kunnen namelijk al in de baarmoeder en via moedermelk besmet raken met spoelwormen. Ontworm dus je zwangere hond twee weken voor én twee weken na de bevalling. Volg daarna het gewone ontwormingsschema, zoals aanbevolen door je dierenarts.
 
Meer weten over het ontwormen van je viervoeter? Lees hier onze tips!

Welke voeding geef ik mijn drachtige hond?

Een uitgebalanceerd dieet is essentieel voor de gezondheid van je zwangere hond en haar ongeboren pups. Onderstaand voederschema biedt een richtlijn om haar voeding geleidelijk aan te passen tijdens de dracht:
 
●     Week 1 t/m 5: Geef jouw zwangere hond normale voeding in de gebruikelijke hoeveelheid.
●     Week 6: Schakel over naar EURO PREMIUM Functional High Energy+ of puppyvoer, blijf dezelfde hoeveelheid geven.
●     Week 7: Verhoog de hoeveelheid voeding met 5%.
●     Week 8 & 9: Verhoog de hoeveelheid voeding met 10% en verdeel ze over vier kleine maaltijden per dag.
 
EXTRA TIP: Vermijd rauw voedsel en slachtafval, dit kan namelijk schadelijk zijn voor de pups vanwege eventuele bacteriën of wormlarven waar ze nog niet tegen bestand zijn.
 
Meer weten over hoe je het je zwangere hond zo aangenaam mogelijk maakt? Lees hier meer!

Voedingsschema zwangere en zogende hond

Na de bevalling heeft je hond extra energie nodig om melk te kunnen produceren. Geef haar daarom altijd toegang tot vers drinkwater. Hou er wel rekening mee dat ze vaker naar buiten zal moeten voor een plaspauze. Wil je zeker zijn van de juiste voeding? Download gratis onze Dracht- en Lactatiegids en ontdek het ideale voederschema voor jouw zogende viervoeter! Een drachtige hond vraagt om veel extra zorg en aandacht, maar met de juiste kennis en voeding geef je haar en haar kroost de beste start!

2024 © Created by Postads. Alle rechten voorbehouden.