Help! Je hond lijkt last te hebben van jeuk en blijft maar krabben of likken aan dezelfde plek. Alleen de oorzaak… daar heb je het raden naar. Wel, een hond kan om verschillende redenen last krijgen van jeuk.
Een voor de hand liggende oorzaak is het hebben van vlooien. Dit kan je makkelijk checken door je viervoeter te kammen en de kam uit te kloppen boven een wit papier. Is het dat niet? Dan kan een allergie het probleem vormen voor je hond. Denk maar aan graspollen, huisstofmijt of bepaalde voedingsmiddelen. Daarom is het belangrijk je hond hypoallergeen hondenvoer voor te schotelen, zoals EURO PREMIUM DERMA+.
Toch kan ook pijn - zoals wondjes of gewrichtsklachten - je hond meer laten likken aan zijn of haar pootjes. Tijdens het wandelen kan er namelijk een grasaar in de huid van je hond kruipen, vooral tussen de teentjes van je allerliefste viervoeter. Check dus altijd je hond na de wandeling. Bovendien zijn afgebroken braamstekels heel pijnlijk in de voetkussens van je hond.
Maar ook warm weer, het hebben van een teek of stress kunnen oorzaken zijn van overmatig likken. Wanneer je deze signalen opmerkt bij je hond, moet je dus extra goed opletten dat er geen pijnlijke, ontstoken plek in de vacht ontstaat.
Zo'n kaal plekje in de vacht van je hond kan wijzen op hotspot, wat ook wel pyotraumatische dermatitis wordt genoemd. Bovendien kan je twee soorten herkennen: een oppervlakkige hotspot of een ontsteking van de diepere huidlaag. Wanneer je hond last heeft van hotspot, gaat hij of zij erg veel likken, bijten of krabben op één plek in de vacht. Hier kan dan een kale, rode plek ontstaan (met of zonder etter). Je pluizige vriend kan daarnaast ook last krijgen van koorts, een warm aanvoelende huid en heel wat minder willen eten. Heeft je viervoeter een dieperliggende hotspot? Let er dan zeker op of je hond piept van de pijn, een verdikking krijgt in de vacht en zich lusteloos gaat gedragen.
Om hotspot te behandelen, ga je best even langs bij je dierenarts. Deze zal je leren hoe je de plek het best kan schoonmaken en desinfecteren. Daarnaast kan de arts je hond ook een kraagje omdoen en pijnstilling geven zodat hij of zij niet meer gaat krabben en likken.
Natuurlijk is het ook belangrijk om preventief te werk te gaan! Hotspot en andere **huidproblemen bij je hond **kan je namelijk vermijden door ervoor te zorgen dat er geen irritatie ontstaat. Let daarom zeker op bij warm en vochtig weer dat er geen eczeem ontstaat door een te dikke vacht of omdat je hond vaak zwemt. Een bezoekje aan de trimster is dan aangeraden om de vacht wat uit te dunnen. Daarnaast kan jouw antivlooien- of tekenmiddel de huid van je hond irriteren. Je bent dan misschien wel van die vervelende parasieten af, maar krijgt er een hotspot bij. Sommige hondjes zijn hier ook gevoeliger voor dan anderen. Verzorg de vacht van je viervoeter dus zeker goed!
Jouw hond kan daarnaast ook een gevoelige huid en vacht hebben en dan is het goed om de voeding aan te passen en de meest bekende allergenen te vermijden. In ons hondenvoer DERMA+ vind je dan ook hypoallergene ingrediënten terug, naast de juiste balans in omega 3- en omega 6-vetzuren die je viervoeter beschermen tegen ontstekingen.